داشتن پایی بیونیک که بتوان آن را توسط مغز کنترل کرد، رویایی بیش به نظر نمیرسد. اما در واقعیت، این نوع پاهای مصنوعی هماکنون توسط تعدادی از افراد جامعه استفاده شده و در 3 الی 5 سال آینده بهطور گسترده وارد بازار خواهند شد.
شرکتی موسوم به اُسور (Ossur) واقع در ریکیاویک پایتخت کشور ایسلند، مسئول توسعه این فناوری بدیع بوده و هماکنون در حال آزمایش این اعضای روباتیک بر روی تعدادی از بیماران میباشد. این عضوهای مصنوعی، از فناوری حسگرهای میوالکتریک کاشتهشده (Implanted myoelectric sensor) استفاده میکنند که در آن، حسگری زیر پوست کاربر کاشته میشود و ارتعاشات بافتهای عضلانی اطراف خود را که از سیگنالهای مغزی ناشی میشوند، دریافت میکند.توسط این فناوری جدید، کاربر قادر خواهد بود در مورد حرکت به جلو و عقب فکر کرده و به این ترتیب حسگرها را فعال کند. سپس حسگرها، سیگنالهایی را به صورت بیسیم به واحد کنترل واقع در داخل اندام مصنوعی ارسال میکنند. این سیگنالها منجر به فعال شدن مکانیکی اندام و حرکت آن میشوند.
آزمایش این فناوری در حال حاضر مختص پاهای مصنوعی بوده و هدف اصلی از آنها، کنترل مچ پا میباشد، زیرا کاربر را در هنگام حرکت و نیز حفظ تعادل خود یاری میکند. در صورت عدم استفاده از این روش کنترل مغزی، کاربران پاهای مصنوعی عموماً میبایست در حین انجام حرکاتی نظیر نشستن، ایستادن و بالا رفتن از پلهها، به پای سالم خود تکیه کنند. چرا که بدون توانایی حرکت دادن مچ پا، حفظ تعادل بسیار دشوار خواهد بود.
در حال حاضر، آزمایشهای زیادی در سراسر جهان بر روی پاهای مصنوعی قابل کنترل با تفکر انجام میشود. ولی این مطالعه، از معدود مواردی است که به جای تست در شرایط آزمایشگاهی، بر روی افراد جامعه تست شدهاست و همین امر موجب انقلابی شدن این آزمایش شدهاست.
شرکت اُسور امیدوار است که بتواند اندامهای مصنوعی دیگری نیز با این فناوری تولید کرده و در طول ماهها و سالهای آینده، آنها را نیز بر روی افراد جامعه آزمایش کند. این فناوری، علم پزشکی و همچنین زندگی بسیاری از افراد را که اندامهای بدن خود را از دست دادهاند، متحول خواهد کرد. این محصولات احتمالاً تا 3 الی 5 سال آینده وارد بازار خواهند شد.
منبع: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری