هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی شاخهای از علم میباشد که به ساخت ماشین یا برنامهای منجر میشود که بدون نیاز به انسان و مستقل از قدرت تفکر او ، قادر به تصمیم گیری و عمل میباشد.
سیستم هایی که براساس هوش مصنوعی ایجاد میشوند قادر خواهند بود واکنش هایی مشابه رفتارهای انسانی که نیازمند درک و تحلیل شرایط ساده و پیچیده میباشد انجام دهند و با شبیه سازی روند تفکر ، تحلیل ، تصمیم گیری و اجرا از اسنان بتواند به خوبی این کار را انجام دهد.
رباتی که با هوش مصنوعی ساخته میشود باید قادر به یادگیری از محیط باشد و براساس آنچه فرا گرفته است استدلال و ارزیابی کند.
هوش مصنوعی نقش به سزایی در پیشرفت فناوری داشته است و به دلیل آنکه نقش شایانی در سهولت انجام امور توسط انسان به صورت غیر مستقیم داشته است مورد استقبال واقع شده است. بنابراین طبیعی است که افراد سود جو و منفعت طلب نیز میدان را خالی نمیکنند و سعی دارند برای حصول اهداف خود از این ابزار بهره گیرند.
برخی افراد معتقدند هوش مصنوعی به عنوان یک عامل برای وقوع جنگ جهانی سوم و نابودی انسانها اقدام میکند و حتی میتواند از بمب های هستهای نیز خطرناک تر باشد.
برخی دیگر از افراد معتقدند پیشرفت در زمینه تکنولوژی به هر میزان که باشد نمیتواند فراتر از هوش انسان باشد و همواره روزنه هایی از دانش و مهارت های انسانی وجود دارد که به زودی آشکار میگردد و این گروه معتقدند پیشرفت در زمینه هوش مصنوعی نمیتواندخطرآفرین باشد چراکه انسان همواره بر او برتری خواهد داشت.
خطرات ناشی از پیشرفت علم هوش مصنوعی
در این مقاله سعی داریم با تمرکز بر روی معایب و خطراتی که هوش مصنوعی برای انسان به وجود میآورد به بررسی این عومال بپردازیم.
شاید عمومی ترین خطری که میتوان با ورود رباتها به دنیای انسانها ازآن نام برد ، جایگزین شدن آنها به جای نیروی انسانی است.به دلیل آنکه رباتها هزینه کمتری در مقایسه با انسانها خواهد داشت کارفرما از ورود آنها استقبال میکنند و این مساله میتواند باعث بیکار شدن تعداد زیادی از انسانها گردد.
از دیگر خطراتی که میتواند در اثر استفاده گسترده از رباتها رخ دهد این است که انسان به استفاده از رباتها علاقه مند گردد و با بی رغبتی به ایجاد روابط انسانی و عاطفی به سمت زندگی ماشینی و عاری از هرگونه احساس متمایل شود و معاشرت های او به صورت فرموله و بدون بعد عاطفی پیش رود.
یکی از خطراتی که میتواند ناشی از استفاده از رباتها برای کاربر ایجاد شود ، عملیات فیشینگ است که در آن ربات با سو استفاده در قالب یک شخص آشنا ، به دریافت اطلاعات محرمانه از کاربر میپردازد و این روند میتواند پیامدهای گسترده و تلخی را در پی داشته باشد.
همچنین ربات ها میتوانند با تقلید صدا یا حرکات صورت یک فرد به صورت واقعی ظاهر گردند و با جلب اعتماد اهداف ناپسند خود را به عرصهی ظهور برسانند.
گاهی رباتها برای انجام عملیات انتحاری و بمب گذاری در میان گروهی وارد گشته و نقشه خود را پیاده سازی میکنند.
راهکارهای مهار علم هوش مصنوعی
از راهکارهایی که برای کنترل خطر ناشی از پیشرفت هوش مصنوعی میتوان به کار برد این ست که با همسو کردن اخلاق و علم سعی شود از سواستفاده از این علم جلوگیری شود و دانشمندان در هنگام اختراع این تکنووزی به سواستفاده هایی که مکن است در پی آن رخ دهد توجه نمایند تا قادر باشند راهکارهای بهتری برای مهار آن در نظر بگیرند.
همچنین با همکاری موازی امنیت و سایبری در کنار این علم از وقوع هرگونه تخلف که در آینده ممکن است غیر قابل کنترل باشد جلوگیری به عمل آید و سعی شود قوانینی برای مهار آن در نظر گرفته شود.
در پایان باید گفت هوش مصنوعی به کلی تایید و یا رد نمیشود و آنچه که آنرا میتواند خوب یا بد جلوه دهد به شیوه استفاده از آن برمی گردد که لازم است برای مهار آن قوانین و مقرراتی در سطح گسترده تعبیه شود.